Aktualności

Dzień Marchewki

Wybrana wiadomość

Dzień Marchewki

5 kwietnia - Dzień Marchewki. Dlaczego świętujemy Dzień Marchewki? Warzywo to jest smaczne i zdrowe. Jedzenie marchewki pozwala dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i składników mineralnych. Nasi uczniowie pod opieką pani Ani Małek-Kałek przygotowali pyszną surówkę marchewkowo-porową i częstowali wszystkich sokami marchwiowymi. Co warto wiedzieć o marchewce? Właściwości marchwi: -jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i najbogatszym źródłem beta-karotenu, -niska kaloryczność (w 100 g marchwi znajduje się tylko 27 kcal i 3,6 błonnik) -zawiera dużo kwasu foliowego i witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na zdrowie układu nerwowego oraz usprawniają pracę układu trawiennego, -ze względu na wysoką zawartość mikro- i makroelementów oraz flawonoidów marchewka zapobiega przedwczesnemu starzenie się organizmu, a także dobrze wpływa na stan skóry, paznokci czy włosów. Marchewkę warto docenić i rozpoczynając od 4 kwietnia wprowadzić ją do swojej diety każdego dnia. Jedzmy na surowo, pijmy soki marchwiowe, dodawajmy ją do dań głównych, zup i deserów. Smacznego :)

Więcej TUTAJ

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej informacji. Akceptuję